
Ciasto bez pieczenia – Chałwa
Kochasz chałwę? Kochasz proste przepisy? Jeśli tak ten wpis skierowany do Ciebie
Składniki:
-600g herbatników Lotus
-mały słoik dżemu porzeczkowego
- 1L mleka
-3 łyżki stołowe mąki pszennej
-3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
-0.5 szklanki cukru
-2 żółtka
-200g masła
-300g chałwy dobrej jakości, np. chałwa turecka Tahin.
Do miski wlej 1,5 szklanki mleka i wymieszaj je trzepaczką do jajek z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem i żółtkami na jednolitą masę.
Pozostałe mleko zagotuj w garnku i dodaj do niego powstałą masę i mieszaj całość do ponownego zagotowania. Mieszankę, a właściwie budyń odstaw do ostygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej ubij i dodawaj stopniowo powstały wcześniej ostudzony budyń i pokruszoną chałwę. Miksuj całość przez minutę i odstaw w zimne miejsce.
Wyłóż formę papierem do pieczenia – forma o wymiarze 20x 30cm.
Układaj warstwami na przemian herbatniki Lotus i krem chałwowy.
Wykonaj 4 warstwy pamiętając, że na wierzchu musi być warstwa kremu, zaś na drugiej warstwie herbatniki najpierw posmaruj dżemem, a następnie kremem.
Ciasto chałwowe włóż do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
Ciasto możesz obsypać pokruszoną chałwą lub kakao.
Oryginalna chałwa dostępna jest w naszym sklepie ze słodyczami Meduza!
Smacznego!