
Przepis na Pancakes!
Znudziły Ci się zwykłe naleśniki z serem? Spróbuj przepysznych, delikatnych i puszystych amerykańskich placuszków pancakes. Prosty przepis na pancakes, który udaje się za każdym razem, jest szybki i mega banalny!
Proporcje podane są dla 4 osób:
-300g mąki pszennej typ 650, przesianej (około 2 szklanek)
-2 jajka
-375ml mleka (około 1,5 szklanki)
-75g masła roztopionego
-3 łyżki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki stołowe cukru
Na wstępie zaznaczę, żeby nie używam miksera, ponieważ pancakes nie będą puszyste.
Jajka roztrzepać, lekko spienić, dodać mleko, płynne masło i wymieszać całość. Do mieszaniny pszesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól. Całość wymieszają trzepaczką do jajek.
Na patelnie dodaj niewielką ilość masła.
Gdy patelnia rozgrzeje się a masło się roztopi zacznij smażyć pancakes na złoty kolor, odwróć na drugą stronę, gdy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza. Pancakes serwuj z syropem klonowym lub polewą Hershey’s, do dekoracji zalecamy użyć cukierki Nerds, które dostępne są w naszym sklepie ze słodyczami z całego świata!
Smacznego!