Sos Sriracha do Czego? 0
Sos Sriracha do Czego?

Sos Sriracha – do czego?


Nazwa jednego z najpopularniejszych sosów na świecie wywodzi się od nazwy dzielnicy i miasta w Tajlandii Si Racha – około 120km na południowy wschód od Bangkoku.
Sos Sriracha sosem do wszystkiego?
Właściwie tak, Sos Sriracha używany jest głównie w kuchni Azjatyckiej.
Sos Sriracha występuje w kilku odmianach, a jego popularność w Europie i Ameryce nieustannie wzrasta.
Z czego właściwie składa się Sos Sriracha? W 60% są to zmielone papryczki chilii, resztę stanowi czosnek, ocet sól. Całość poddana jest procesowi fermentacji, przez co sos ma długą datę przydatności i wyjątkowy, lekko kwaśny smak.
Ile SHU ( skala ostrości wyrażana w Scovillach)
Sos Sriracha ma aż lub zaledwie 1000-2500 SHU czyli tyle ile świeża papryka poblano.
Jak Smakuje Sos Sriracha?
Sos Sriracha bardzo się różni od meksykanskiego sosu, dodawanego do wszystkiego czyli Tabasco. Sos Sriracha jest bardziej gęsty, o wyraźnych nutach słodyczy pomieszanej z kwaśnością i pikanterią. Na pierwszym planie czuć chilli i marynowany czosnek, zaś na drugim chilii.
Sos Sriracha i jego odmiany:
Najpopularniejsza jest oczywiście tajska wersja, która jest zarazem najbardziej płynna, jednak Sos sriracha możemy spotkać o smaku wędzonym – amerykańska wersja a nawet w wersji majonezowej pod nazwą Sos Sriracha Mayo, ta odmiana jest moją ulubioną, gdyż jest kremowa, gęsta i odrobine pikantna i nadaje się dosłownie do wszystkiego!
Sos sriacha do czego?
Sos Sriracha wykorzystuje się najczęściej w formie dipu, w którym to maczamy różne przekąski od nuggestów po toppokki. Wykorzystanie Sosu sriracha znajdziemy również w marynatach do mięsa, jest to gotowy komponent marynaty, który nie potrzebuje dodatków!
Sos sriracha Majonezowy najczęściej wykorzystuje się do polewania fast foodów.
Sos sriracha gdzie kupić?
Oczywiście, że w naszym sklepie Meduza!

Jak zrobić sos sriracha w domu?
Składniki: ½ kg papryczek chilii lub jalapeno, 4 ząbki czosnku 3 łyżki cukru 1 łyżka soli drobno zmielonej, 1/3 szklanki wody, ½ szklanki białego octu winnego lub jabłkowego.
Papryczki kroimy, jeśli chcesz by sos był bardziej pikantny nie wyrzucaj pestek.
Papryczki przekładamy do blendera i dodajemy cukier, zmiażdżony czosnek oraz sól i wodę. Miksujemy na gładki mus. Przekładamy całość do dużego słoika, przykrywamy folią i odstawiamy. Mikstura zacznie fermentować i bulgotać – pamiętaj, żeby raz dziennie zamieszać miksturę, i przechowywać ją w ciemnym miejscu.
Po 5 dniach miksujemy ją ponownie z dodatkiem octu i przecedzamy przez drobne sito. Uzyskany sos gotujemy na małym ogniu ok. 5-10 minut do zgęstnienia. Domowy Sos Sriracha gotowy! Możesz go przechowywać w słoiku przez kilkanaście dni, natomiast jeśli chcesz cieszyć się nim dłużej, poddaj go procesie pasteryzacji.
Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl