
Jak usmażyć prażynki krewetkowe?
Chipsy i chrupki to jedne z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Smaki Azji co raz częściej goszczą nie tylko na półkach sklepowych i w restauracjach, ale również w naszych kuchniach.
Prażynki krewetkowe to popularna przekąska podawana najczęściej jako przystawka przed głównym daniem w azjatyckich restauracjach.
W dzisiejszym wpisie pokaże podam Wam przepis jak zrobić prażynki krewetkowe w domu.
Jak zrobić prażynki krewetkowe?
Głównym składnikiem są oczywiście chipsy krewetkowe, polecamy zerknąć do naszej zakładki „Chipsy i chrupki” – tam znajdziecie prażynki krewetkowe Skybird Blue.
Potrzebujemy również dowolny olej rośliny, łyżkę cedzakową, ręcznik papierowy i szeroki garnek lub głęboką patelnie.
Na początku nalewamy olej do ¼ pojemności naczynia i włączamy grzanie. Szykujemy szeroki talerz, wykładamy na niego 2 ręczniki papierowe. Gdy olej w naczyniu rozgrzeje się, wówczas wrzucamy po kilka prażynek krewetkowych – ilość sztuk zależna jest od rozmiaru naczynia.
Polecam zacząć od 4 sztuk, prażynki krewetkowe ekspresowo (po około 2sekundach) zmieniają swój rozmiar i kolor na biały. Ważnym jest aby, smażyć szybko i pozwolić zarumienić się prażynkom krewetkowych, wówczas chipsy krewetkowe będą gorzkie i twarde.
Usmażone prażynki krewetkowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Chipsy krewetkowe można serwować same lub z dodatkiem słodko kwaśnych sosów.
Smacznego!