
Przepis na owady jadalne – świerszcze w tempurze
Jak jeść owady jadalne? Czy są smaczne?
Odpowiedź jest banalna, owady jadalne są mega smaczne, bogate w białko i witaminy, nie bez przyczyny owady jadalne określa się mianem jedzeniem przyszłości. W tym wpisie przedstawię Wam przepis na świerszcze w tempurze!
Składniki:
-20-30 szt żywych świerszczy
Tempura:
-Pół szklanki lodowatej wody
-pół szklanki mąki pszennej
-pół szklanki mąki kukurydzianej
-4 kostki lodu
-szklanka oliwy z oliwek
Świerszcze dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wsypujemy wszystkie składniki na tempurę, mąkę pszenną należy przesiać, dokładnie mieszamy i dodajemy kostki lodu. Świerszcze pojedynczo wkładamy do tempury za pomocą pałeczek do sushi i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy jadalne owady, w tym wypadku świerszcze wyraźnie zarumienią się, przekładamy je na ręcznik papierowy w celu osuszenia.
Gotowe świerszcze możesz posypać solą, skropić octem lub stworzyć swój autorski mix przypraw. Świerszcze jadalne świetnie smakują polane czekoladą lub karmelem.
Smacznego!