
Delikatne kuleczki zrobione z ryżu kleistego wypełnione nadzieniem.
Nadzienie w Mochi może być zarówno słodkie takie jaki truskawka, czekolada, zielona herbata jak i wytrawne: sezam, durian, fasola, ube.
W Japoni Mochi spożywane są przez cały rok, jednak kojarzą się one głównie ze świętowaniem Nowego roku, tak jak w Polsce sernik (koniecznie bez rodzynek) na święta Bożego Narodzenia.
Mochi zyskuje na popularności w Europie z uwagi na swoją orientalną delikatną teksturę i wyjątkowy kształt.
Jak smakuje Mochi?
Mochi w konsystencji przypomina żelka lub stęzony budyń, jednak jest bardziej subtelne.
W zależności od wariantu, truskawka, masło orzechowe czy czekolada raczej każdemu skradnie serce, jednak smaki typu Durian - najbardziej śmierdzący owoc na świecie, czy zielona herbata niekoniecznie.
Jeśli miałbym polecić Mochi osobie, która nigdy nie próbowała tego japońskiego deseru, radą byłoby celowanie w bezpieczne, słodkie warianty smakowe.
Idealny deser dla miłośników Japońskich słodyczy i kuchni Azjatyckiej